De Nevelhorst

Ontstaan van de Nevelhorst.

Tussen de plaatsen Didam en Zevenaar treft u recreatiegebied de Nevelhorst aan. Een klein, maar overzichtelijk gebied. De waterplas van de Nevelhorst is ontstaan door zandwinning. In 1940 bedacht Seyss-Inquart dat er een snelweg moest komen van Emmerich via Arnhem naar Utrecht. De zandwinplaats mocht niet te ver van de aan te leggen autoweg zijn, en het zand moest dicht onder de oppervlakte voorkomen. In Didam (buurtschap Greffelkamp) nabij de toen bestaande ‘Bomerskolck’ vond men het zand voor de aanleg van de latere A12. Aannemersbedrijf Broekhoven uit Nijmegen begon in 1941 aan dit karwei zonder een bestek of begroting.  In 1943 werden deze werkzaamheden stil gelegd op last van Hitler die andere prioriteiten had.  Na de oorlog nam Rijkswaterstaat in 1959 de draad weer op en ging men verder met afgraven en uitdiepen om de weg te voltooien. Op 8 maart 1961 is het traject Arnhem – Zevenaar geopend. Zevenaar – Elten kwam 12 april 1962 gereed. Rondom de plas bleef een aardenwal liggen van 3 -6 meter hoog, die medio 1960 -1965  bijna geheel is afgegraven. Aan de noorzijde is hiervan nog een klein stukje van over gebleven. Het water biedt mogelijkheden om te zwemmen (eigen risico), te vissen of te kanoèn. Men kan rondom de waterplas mooi wandelen, en genieten van de natuur.

foto nevelhorst zwemmen

De speelweiden zijn uitermate geschikt om actief bezig te zijn of om lekker ontspannen te genieten van de zon. Met uw hond (aangelijnd) bent u welkom op het recreatiegebied de Nevelhorst.

foto nevelhorst met hond

Het hele jaar door  is een bezoek aan De Nevelhorst de moeite waard.  Vandaar uit kunt u heerlijk wandelen via bewegwijzerde en beschreven routes. Zo vindt u makkelijk de weg en ontdekt u de mooiste plekjes van de regio.

DSC05482

Startpunt wandelroutes is aan het  Nevelhorstpad 2  in Didam. Een bezoek is gratis.  Hier zijn voldoende gratis parkeerplaatsen.
Laat niets van waarde achter in de auto !
Powered by RobEnde Internet Services
Powered by RobEnde Internet Services | New Free Verizon Phones | Thanks to WordPress 4 Themes, Free WordPress 4 Themes and All Premium Themes