Laatste nieuws

Zondag 24 Juli 2016.  Zeer geslaagde zomerwandeling !

Ruim 80 wandelaars kwamen naar de Greffelkamp, om samen met de Vrienden van de Nevelhorst een wandeltocht te maken door het aangrenzende natuurgebied. Na een welkomst woordje door voorzitter Franc Scheerder, was ’t de beurt aan gastspreker Jan Looman.(Gecertificeerd jager van dit gebied ) Hij vertelde over fauna-en jachtbeheer, jachtmethodes, voorwaarden voor ’t verkrijgen van een jachtakte,

 en welke dieren allemaal in dit gebied leven..

Na deze interessante lezing gingen alle wandelaars, ( waaronder een tiental kinderen ) op stap om dit natuurgebied te bekijken. Over kronkelige en spannende wandelpaadjes, langs waterpoelen, diverse vleermuiskasten en een bijenstal ging de route terug naar de Westernboerderij. Van diverse wandelaars hoorden we dat ze op sommige plekken nog nooit waren geweest. Na een bedank woordje door Franc aan alle wandelaars, keerde iedereen voldaan huiswaarts. Al met al was ’t een zeer geslaagde wandeling, en zeker voor herhaling vatbaar. Iedereen bedankt namens de Vrienden van de Nevelhorst.

Dinsdag 22 september 2015.

Overleg met College van B&W over toekomst visie De Nevelhorst.

Dinsdagmiddag was het college van B&W onder leiding van burgemeester Ina Leppink te gast bij de Vrienden van de Nevelhorst op de locatie van de Westernboerderij. Ook afgevaardigden van afdeling Recreatie en Toerisme, wijkplatform De Kom en sponsoren waren hierbij aanwezig. Daarnaast woonden een aantal vrijwilligers van de Vrienden van de Nevelhorst de bijeenkomst bij. Voorzitter van de stichting Franc Scheerder verwelkomde het hele gezelschap.
DSC05221
Franc kwam met een korte diapresentatie over het recreatie- en natuurgebied De Nevelhorst, dat zoveel waarde biedt aan alle inwoners van Didam en omstreken. Er werd gesproken over de toekomst van De Nevelhorstplas. Er waren namelijk vervelende plannen (tot drooglegging van de plas aan toe) van de huidige eigenaar van het natuurgebied naar buiten gekomen waar niemand in Didam op zat te wachten. Gelukkig werden de Vrienden van de Nevelhorst en alle genodigden gerustgesteld, mede doordat het college van B&W het ronduit niet eens was met deze ideeën.
Na de bijeenkomst werd een wandeltocht rondom De Nevelhorst gemaakt.Aan het eind was de algemene stemming dat dit enige en unieke recreatiegebied rondom de Nevelhorst voor de inwoners van Didam en omstreken en voor diverse verenigingen van onschatbare waarde is. Het College van B&W houdt de stichting op de hoogte over verdere plannen en samen met het College hopen we dat onze kleinkinderen hier later ook nog kunnen recreëren, wandelen, zwemmen en genieten.
We blijven de zaken nauwgezet volgen.
Wilt u ons steunen, ga dan naar  machtigingsformulier  !  Alvast bedankt.

Zondag 24 Mei 2015.

Voorjaarswandeling  ‘Vrienden van de Nevelhorst”.

Mooie wandeltocht langs de Nevelhorst en door het Baerlebos te Greffelkamp.  We maken een tocht van ongeveer anderhalf uur door dit bijzonder mooie natuurgebied. Neem uw kinderen mee, want we maken een ritje met de paardentram van de stichting Belfjor. Kosten 4 euro p.p.  incl. koffie/thee en een heerlijke verse huisgemaakte muffin.

Verzamelen om 09.30 uur in de saloon van de Westernboerderij “De Baerle” aan de Baerleweg 4   te Greffelkamp.

15 April 2015.

Cursus Ketingzagen
Onlangs hebben Theo Strikkeling en Arnold van Kevelaar zijnde 2 vrijwilligers van ´Vrienden van de Nevelhorst ´ deelgenomen aan een driedaagse cursus motorketting- zagen.  Beide zijn  deze 3 dagen actief bezig geweest om de kneepjes van het veilig werken met een kettingzaag onder de knie te krijgen. Onder leiding van een instructeur werd o.a. het vellen en afkorten van bomen geoefend. Daarvoor zijn verschillende dennenbomen die toch gekapt moesten worden tegen de vlakte gegaan. Beide  vrijwilligers zijn geslaagd met ´t certificaat Motorkettingzagen 1 (lichte velling).

Maandag 23 Juni 2014

Uitstapje ´Vrienden van de Nevelhorst´ naar de Oostvaardersplassen.

De vrijwilligers van Vrienden van de Nevelhorst zetten zich al een paar jaar met hard en ziel in om de wandelroutes rond  recreatiegebied de Nevelhorst en door het natuurgebied Baerlebos begaanbaar te houden. Voor dit dankbare werk werden ze uitgenodigd om een dagje naar de Oostvaardersplassen te gaan. Het natuurgebied tussen Almere en Lelystad.

DSC04301

In Europa is er geen gebied wat te vergelijken valt met dit moeras gebied, met rietvlaktes en waterplassen voor ganzen, lepelaars en aalscholvers. Om hier graslanden tot ontwikkeling te brengen zijn er Heckrunderen en wilde Konikpaarden in het gebied losgelaten. Daarna volgden de Edelherten. Ook zie je veel reeèn, vossen en hazen, vleermuizen en vlinders. Met elkaar leven deze dieren hier een natuurlijk leven, in een gebied waar de natuur het voor het zeggen heeft.

Zondag 8 Juni 2014.

WANDELEN met ´VRIENDEN VAN DE NEVELHORST´ 

Beste natuurliefhebbers cq wandelaars. Vanmorgen zat Arnold om 09.00 uur bij de Westernboerderij langs de kant van de weg te wachten op de eerste wandelaars die met de fiets of auto zouden komen. Ongeveer 35 wandelaars kwamen op de uitnodiging af, en niet alleen uit Didam.

DSC04220

Allemaal bij de Westernboerderij naar binnen voor een lekker kopje koffie en een verse muffin. Nadat onze voorzitter Franc Scheerder alle wandelaars en vrijwilligers had begroet en uitgelegd had waar de Vrienden van de Nevelhorst voor stonden, gingen we met elkaar beginnen aan deze spannende wandeltocht. Het weer zag er prachtig en veelbelovend uit. Onze eigen vrijwilliger – en voor vandaag gastspreker Paul Aukes – vertelde onderweg over de vele soorten planten en bloemen groei. Ook wist hij veel te vertellen over diversiteit aan bomen die we tegen kwamen. De wandelaars luisterden aandachtig, en kwamen met veel vragen, die Paul vakkundig beantwoorde…Super Paul !  We zijn ook naar de waterpoelen geweest die er weer keurig netjes uitzagen en waar de kikkers het ook naar hun zin hadden.

DSC04235

Op het eind moesten we toch een beetje sneller gaan lopen i.v.m. dreigende regen. En jawel hoor, het laatste stukje werden we nog even nat. Dit was dan wel meteen het einde van deze mooie wandeltocht. Namens het bestuur en alle vrijwilligers van Vrienden van de Nevelhorst willen we iedereen bedanken voor uw steun / support en belangstelling, en hopen u volgend jaar weer te begroeten in het mooie natuurgebied van Didam. Geschreven door A. v. K.

22 Januari 2014.

Onlangs hebben 3 vrijwilligers van Vrienden van de Nevelhorst t.w. Theo Strikkeling, Henk en Arnold van Kevelaar deelgenomen aan een cursus betreffende onderhoud, en het veilig en efficiènt werken met een kettingzaag. Het zijn uitermate gevaarlijke apparaten, en daardoor is kennis niet alleen noodzakelijk maar ook van levensbelang voor iedereen die daar mee gaat werken. Het was een leerzame cursus, en hopende dat we er in de praktijk gebruik van kunnen maken en dat we zonder ongelukken dit werk kunnen blijven doen voor Vrienden van de Nevelhorst. Deze cursus was gegeven door  de firma Rouwenhorst, bos en tuinmachines te Barchem.
November 2013.
STAATSBOSBEHEER ….. we horen er nu ook ZICHTBAAR  bij met “Vrijwilligers kleding”

DSC03594

28 Oktober 2013

Vandaag gaan we de nieuwe klepelmaaier voor de tweede keer gebruiken.

DSC03502

S´jonge,  s´jonge wat een vooruitgang.  Deze klepelmaaier neemt ons veel werk uit handen. In een mum van tijd hebben we hele stukken gedaan. Moet ook wel omdat in het kader van bezuinigingen door Staatsbosbeheer steeds minder werk wordt gedaan, zodoende moeten wij als vrijwilligers meer doen…

Aan het werk.

Vol goede moed en met veel kracht in de benen ben ik naar het Baerlebos gefietst. Op de auto parkeerplaats  zoals we deze keer hadden afgesproken   was het even wachten op de anderen vrijwilligers. Al gauw kwamen Koos , Paul en Henk met de trekker eraan. Nog even wachten op de rest.  Maarrrrrr  dat duurde wel wat lang, dus Theo 09.45 uur maar effe gebeld of die al uit bed was…. Marjan vertelde me dat hij ALLANG weg was..! !  Hoe kan dat nou, wij hadden niemand gezien ! Dus wij naar het poeltje en daar was pas geklepeld dus Theo moest ergens zijn !  Dus op onderzoek uit en jawel hoor, Theo, Ben en Wim waren druk klepelend bezig achter de Baerle.  He. he ze waren terecht, en dachten dat het verzamelen bij het poeltje was, dus niet. Toch belangrijk dat de mailtjes gelezen worden… Ha, ha haaaaa. Nou toen zijn we met elkaar weer aan de slag gegaan en iets later koffie pauze gehouden,
DSC04702
en daarna nog veel van de route geklepeld. Ik stond versteld dat we met de trekker overal tussen door konden. En daardoor hebben we veel kunnen doen.
Alles ligt er weer keurig netjes bij.
Geschreven door Arnold.

8  September  2013

Onlangs heeft LMB Roes uit Zevenaar een nieuwe Boxer 175 klepelmaaier afgeleverd aan de stichting  “Vrienden van de Nevelhorst”

DIGITAL CAMERA

We zijn daar hèèl heel blij mee. We hoeven nu minder zwaar handwerk te doen. Ook zal het minder tijd gaan kosten om alle paden en bermen te maaien. We bedanken alle sponsoren, donateurs en gulle gevers die jaarlijks een bedragje overmaken. Mede door hun steun hebben we dit kunnen doen, zodat vele natuur liefhebbers weer kunnen genieten van de mooie natuur die Didam nu nog heeft. Ook sponsor of donateur worden, ga naar  de link ´Steun ons `.

Zondag 5 Mei 2013

Voorjaarswandeling door het Baerlebos.
Het was zondagmorgen 5 Mei rond 09.15 uur toen de eerste bezoekers zich melde bij Westernboerderij de Baerle voor de wandeling. Stralend zonnetje, weinig wind, dat beloofd wat dacht ik nog. En het kwam uit, er melde zich +/- 35 natuurliefhebbers, veel nieuwe gezichten uit Didam, zelfs bezoekers uit Oud Zevenaar en Wehl.  Nou dan eerst allemaal een bakje koffie en een lekkere versgebakken muffin erbij.
Franc Scheerder onze voorzitter was ook blij dat Dirk van de Brink onze boswachter van Staatsbosbeheer aanwezig was. Hij was speciaal voor deze dag uitgenodigd, omdat er veel vragen rond gingen betreffende de houtkap van de laatste maanden. Daar mocht hij dan tijdens de wandeling uitleg over geven.

DSC02857

Tijdens de tocht is hij er mijn inziens zeer ingeslaagd om dit naar de bezoekers over te brengen. Veel heeft hij ook verteld over de flora en fauna betreffende dit bosgebied. De bezoekers luisterden aandachtig en hebben veel informatie meegekregen over deze omgeving. Wat ik veel hoorde was dat de bezoekers veel in dit gebied hadden gewandeld, maar dat ze nu op plekken kwamen waar ze nog nooit geweest waren. Kijk, en daar doen we het voor..Tijdens de wandeling zijn we als laatste nog even langs de waterpoelen geweest, en de bezoekers laten zien wat we met de houtkap daar allemaal gedaan hebben om mooie doorkijkjes en vergezichten te krijgen. Nou inmiddels was het al ruim over twaalven, en was het tijd om naar huis te gaan.Nadat Franc Scheerder (onze voorzitter) iedereen had bedankt voor de belangstelling en hun komst naar de Greffelkamp, ging iedereen met een voldaan gevoel weer naar huis. Hopend met een fijn gevoel over dit stukje natuur wat mede door steun van de donateurs en het onderhoud door de vrijwilligers  van Vrienden van de Nevelhorst tot stand is gekomen. Dat straks ook voor onze kinderen nog een mooi stukje natuur behouden blijft, en daar mogen we toch met z’n allen trots op zijn.
Geschreven door A.v. K.

Maandag morgen 28 Januari 2013.

VRIJWILLIGERSWERK !

Het is 09.00 uur in de morgen dus opschieten naar het Baerlebos. Werken bij de Vrienden van de Nevelhorst is wel vrijwillig………..maar niet vrijblijvend !  Dus werkhandschoenen mee. Muts op, wanten aan, das om, want buiten is het harstikke koud. De speciale veiligheidsbroek en schoenen heb ik aangetrokken en een paar zagen in de fietstas gedaan. Ik fiets naar de Nevelhorst, dan richting voetbalveld en dan naar de Baerle. Met frisse tegenzin fiets ik door. Koude vingers, ijskoude tenen, blik op oneindig, nog amper wakker. Vrijwillig? Maar als ik richting de Baerle ga begin ik zoetjes aan te genieten. Prachtig langs het voetbalveld en de weilanden. Ongemerkt ga ik steeds harder fietsen, als een postduif die naar zijn hok vliegt. Ik ben er bijna, met rode wangen stap ik van de fiets en zie dat ik de eerste ben en wacht tot er meer vrijwilligers komen. Achter mij is er een vette haas die nog even snel het hazenpad kiest, en een kleurrijke fazant fladdert verschrikt op.

Foto fazant

IK hoef niet lang te wachten, daar komt Theo en Henk allebei met een trekker. Dan komt Franc,  Bennie,  Koos, Wim,  en als laatste Paul met onze nieuwste vrijwilliger Tacim. Ik begroet ze allemaal. Ze zijn nu allemaal aanwezig op deze prachtige locatie van deze voormiddag. .ja als vrijwilliger kom je op de mooiste plekjes. Na eerst het ochtend nieuws te hebben besproken pakken we onze zagen en lopen we naar de wilgen die geknot (afgezet) moeten worden. Er valt af en toe als we even stoppen een serene rust over ons werkgebied. Zelfs de grootste stresskip moet hier wel rustig van worden. Een rust die alleen wordt verstoord door het geluid van vallende takken en van de vele grappen die gemaakt worden. Veel knotwilgen staan aan de rand van een sloot. De wilgen worden van hun dikke takken ontdaan. Ik geniet, waar ik ook kijk: overal is het uitzicht mooi. Vooral voor Arnold want die staat hoog in een kooitje op de trekker om de takken met een kettingzaag er af te zagen. Er wordt veel werk verzet, ook de meest dikke takken verliezen het van de scherpe kettingzaag. De afgezaagde takken worden netjes door de ”jongens” op rillen gelegd. Ik krijg het er warm van. Muts af, das weg, mijn jas gooi ik over een paaltje. Dan na een uurtje is er pauze! Bennie heeft deze keer iets lekkers meegebracht voor bij de koffie. De koffie smaakt goed en uitgerust gaan we daarna weer verder. Als we om 12 uur stoppen vind ik dit jammer, voor mij had het best langer mogen duren. Maar gelukkig, over 2 weken wacht er weer werk, want niet alle knotwilgen zijn ontdaan van hun ”knot”. Maar ze komen wel aan de beurt.Met een voldaan gevoel ga ik weer huiswaarts en denk, dit hebben we toch maar weer mooi gedaan voor de natuur, wij ”Vrienden van de Nevelhorst”
Geschreven door: Arnold v Kevelaar.

26 Januari 2013  Houtkap in het Baerlebos.

Alle natuurliefhebbers die momenteel door het Baerlebos in buurtschap Greffelkamp lopen zullen zich rot geschrokken zijn doordat er zoveel bomen gekapt waren.
En nu zul je denken, moet dat nou !
Staatsbosbeheer is momenteel bezig om het Baerlebos op te schonen.  De houtkap wordt gedaan door een speciale Harvester machine.  Zo’n Harvester is eigenlijk een uit de kluiten gewassen gameboy. De aan de kraan bevestigde processorkop zwaait door de lucht en omklemt een populier. Na het snerpende geluid van de motorkettingzaag duwt hij met de kraan tegen de populier die kort daarna met een forse dreun op de bosbodem ploft….Ook kappen we bos om de natuur ruimte te geven, een bos te ontwikkelen met inheemse soorten of om oude landschappen te herstellen. Hiermee bevorderen we de biodiversiteit en herstellen we ecosystemen. Staatsbosbeheer vindt het ook belangrijk hout van eigen bodem te oogsten. Zo voorkomen we dat de Nederlandse houtconsumptie ten koste gaat van ecosystemen elders in de wereld. Jaarlijks oogsten we hout in ongeveer 70 procent van wat er in onze multifunctionele bossen bijgroeit. Er groeit dus meer aan dan dat we oogsten.

DSC02573

De komende jaren zal ons bos zich weer voldoende herstellen, zodat we in de toekomst verzekert zijn van een mooi stukje natuur.
Bomen en bossen zijn een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. Ze zijn een oase van rust in ons drukke bestaan. Dus daardoor is dit de reden dat dit nu gedaan wordt, en wij als Vrienden van de Nevelhorst zullen dit natuurgebied verder onderhouden, zodat straks onze kinderen er ook weer van kunnen genieten.
Geschreven door Arnold van Kevelaar.
Powered by RobEnde Internet Services
Powered by RobEnde Internet Services | New Free Verizon Phones | Thanks to WordPress 4 Themes, Free WordPress 4 Themes and All Premium Themes